[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 32، شماره 1 - ( بهار 1395 ) ::
جلد 32 شماره 1 صفحات 81-98 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر شوری و متیل جاسمونات بر خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی و میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی دو رقم ریحان
محمد مقدم ، مهدی طالبی
چکیده:   (296 مشاهده)

به منظور ارزیابی اثر متقابل شوری و متیل جاسمونات بر برخی شاخص‌های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی دو رقم ریحان، آزمایشی گلدانی با استفاده از تنش شوری کلرید سدیم 0، 30، 60 و90 میلی‌مولار و محلول پاشی متیل جاسمونات 0 و 5/0 میلی‌مولار در دو رقم تجاری Rubi و Genove انجام شد. در طول دوره رشد صفات مورفولوژیکی بیوشیمیائی اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد تیمار شوری کلرید سدیم روی تمامی صفات اندازه‌گیری شده به جز محتوی کارتنوئید تاثیر معنی‌داری داشته است. با افزایش سطح شوری تا 90 میلی‌مولار ارتفاع بوته، وزن تر و خشک ساقه، میزان کربوهیدرات‌های کل و محتوای آب برگ در هر دو رقم کاهش ولی وزن تر ریشه، میزان نشت الکترولیت، پرولین، کلروفیل a و کلروفیل کل افزایش یافت. تیمار متیل جاسمونات بر روی وزن تر ساقه، میزان کربوهیدرات کل، پرولین و کلروفیل کل در سطح احتمال 1 درصد و بر ارتفاع بوته، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه و کلروفیل aوb در سطح احتمال 5 درصد تاثیر معنی‌داری داشت ولی روی بقیه صفات بی‌تاثیر بود. اثر متقابل شوری و متیل جاسمونات فقط بر کلروفیل a، b و کل در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار شد. اثر متقابل شوری، متیل جاسمونات و رقم نیز بر وزن تر ریشه، کربوهیدرات کل، کلروفیل a و کلروفیل کل در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار بود ولی روی صفات دیگر تاثیری نداشت. به طور کلی نتیجه این تحقیق نشان داد که دو رقم ریحان مورد مطالعه واکنش متفاوتی به شرایط تنش شوری و کاربرد متیل جاسمونات نشان دادند. کاربرد متیل جاسمونات در شرایط تنش شوری باعث بهبود صفات مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و رنگیزه‌های فتوسنتزی در ریحان شد.

واژه‌های کلیدی: ریحان، ارقام، کلرید سدیم، پرولین، کلروفیل، هورمون‌ها.
متن کامل [PDF 205 kb]   (210 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آگرونومی (به زراعی)
دریافت: ۱۳۹۵/۷/۱۹ | پذیرش: ۱۳۹۵/۷/۱۹ | انتشار: ۱۳۹۵/۷/۱۹
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

M. Moghaddam, M. Talebi. The Effects of Salinity and Methyl Jasmonate on Morphological and Biochemical Characteristics and Photosynthetic Pigments Content in Two Basil Cultivars. 3. 2016; 32 (1) :81-98
URL: http://sppj.spii.ir/article-1-544-fa.html
مقدم محمد، طالبی مهدی. اثر شوری و متیل جاسمونات بر خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی و میزان رنگیزه‌های فتوسنتزی دو رقم ریحان. 1. 1395; 32 (1) :81-98

URL: http://sppj.spii.ir/article-1-544-fa.html

دوره 32، شماره 1 - ( بهار 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله به‌زراعی نهال وبذر Seed and Plant Production Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 785 queries by yektaweb 3423